Hård hud og ligtorne

Lær at fjerne hård hud og ligtorne med professionelle værktøjer og beskæringsteknikker i dette spændende dagskursus.

Læs mere

Hård hud og ligtorne


Hård hud og ligtorne, - er du nysgerrig på hvordan fodplejeren fjerner hård hud og ligtorne, så er dette kursus lige noget for dig.

Målgruppe til kurset i hård hud og ligtorne

Kurset i hård hud og ligtorne henvender sig til kosmetologer, pedicurister eller andet sundhedspersonale som arbejder med fødder og ønsker at opgradere deres færdigheder eller blot ønsker at opnå indsigt i fodplejerens værktøjer, hårdhuds- og ligtornsbeskæring.

Drømmer du om at blive uddannet til lægeeksamineret fodbehandler eller lægeeksamineret klinisk fodplejer, men gerne lige vil nøjes med at snuse til faget, så er dette kursus i hård hud og ligtorne også lige noget for dig. Her har du nemlig en enestående mulighed for at opnå en indgående indsigt i noget af fodplejerens ædle håndværk, som er teknikkerne til hårdhuds- og ligtornsbeskæring med professionelle værktøjer.

Kurset kan ligeledes være ideelt, hvis man fx har holdt en længere pause fra fodbehandlerfaget og ønsker en genopfriskning af fodplejerens remedier, materialer, beskæringsteknikker m.m. eller man blot ønsker en dag med supervision, hjælp til arbejdsstillinger, arbejdsgreb i praksis m.m.

Kurset i hård hud og ligtorne, kan også benyttes af leverandører i fodplejeartikler, som ønsker en god indsigt i faglige begreber og arbejde i teori og praksis.

Vores kursus er således for alle og behøver ingen forudgående uddannelse eller erfaring.

elever lærer beskæringsteknikker

Undervisningsforløb, varighed og kursusbevis

Kurset i hård hud og ligtorne foregår som blandet e-læring, hvor du læser teorien hjemme og herefter følger en undervisningsdag/seminardag på fodplejeskolen i den praktiske læring. Det teoretiske studie tager i gennemsnit 5-7 dage at gennemgå, afhængig af om du har forudgående kendskab til faget.

Efter den praktiske undervisning på skolen modtager du et kursusbevis. Kursusbeviset kan fx benyttes til forbedring af dit CV, kompetenceløft, opretholdelse af en RAB-registering for fodplejere der er registreret under Styrelsen for Patientsikkerhed gennem Dansk Behandlerforbund, efteruddannelse eller videreuddannelse m.m.

elever lærer at fjerne hård hud og ligtorne

Kursusindhold i det teoretiske studie

I det teoretiske studie i hård hud og ligtorne læres om:

 • Fodplejerens værktøjer
 • Remedie- og materialelære
 • Praktisk fodpleje
 • Arbejdsteknikker og stillinger
 • Remedieliste til fodplejebehandling
 • Behandlersæt
 • Forbindningssæt
 • Øvrige remedier
 • Beskæring og beskæringstekniker
 • Beskæring af planta og digiti
 • Beskæring af clavi (ligtone)
 • Beskæring af fodvorter
 • Beskæring af unguis incanatus
 • Håndtering af skalpelblade og korrekt fremgangsmåde
 • Sondering
 • Fræsningsteknikker
 • Fræsning af hård hud og negle
 • Neglens behandling, sondering, klipning, fræsning, afretning

elev øver fjernelse af ligtorn

Læringsbeskrivelse i kurset om hård hud og ligtorne

I det teoretiske studie kommer du igennem de vigtigste og oftest benyttede remedier og materialer når man udbyder professionel fjernelse af hård hud og ligtorne samt neglebehandling. Der læres bl.a. om de mange forskellige tænger, fræsere og fodplejemaskiner, samt de mange typer skalpelblade og deres anvendelsesmuligheder.

Udover læring i professionelle værktøjer til fjernelse af hård hud og ligtorne, så undervises der også i hygiejneprincipper herunder ultralydsrensere, tørsterilisator m.m.

Du introduceres også til grundlæggende essentiel viden omkring klinikinventar i forhold til arbejdsforhold, ergonomi og beskyttelse af behandleren, både i forhold til hygiejne og arbejdsstillinger.

I den teoretiske onlinedel af kurset undervises der også i den praktiske fodbehandling, hvor der læres om beskæringsteknikker (scarification), håndtering af læsioner, fræsning af hård hud, samt behandling af negle. I det online studie findes der nøje vejledning og trin-for-trin guides med både billeder og små videosekvenser, der illustrerer de specifikke teknikker. Endvidere læres der om korrekt negleklip med tværbidstang via video, således at man har en god forståelse for teorien og teknikken bag de forskellige dele af en professionel fodbehandling. På denne måde opnår du en god forståelse og indsigt i at kunne beherske teknikkerne i praksis, når de gennemgås på den intensive seminardag.

Der vil ligeledes være en let gennemgang af fræsning og behandling af negle, beskæring af hård hud (callositet) og ligtorne (clavi).

I det teoretiske studie findes også videomateriale af en klinisk fodpleje trin-for-trin, som passer til trin-for-trin-guiden i pensum, og gør overgangen fra teori til praksis meget nemmere. Når man følger den praktiske fodpleje flere gange, og i eget tempo har man god mulighed for at fordybe sig i de enkelte elementer, så der skabes grundlag for en god og tryg læring før den praktiske læring på seminardagen.

Mange ønsker også at kunne tilbyde behandlinger til klienter i deres eget hjem, og under det teoretiske studie introduceres den studerende derfor også til begrebet “udebehandlinger”, samt de muligheder, som findes her. Der er bl.a. gennemgang af klinikinventar, som kan aflaste både klient og behandler i eget hjem, samt gode råd, tips og ideer til det at være udekørende fodbehandler.

Kursets praktiske dag på seminar

På seminardagen er der gennemgang af de mest brugte remedier og materialer i fodbehandlinger, samt fodplejemaskiner og maskiner til hygiejne i forhold til professionelle remedier. Bemærk at der udelukkende benyttes skalpelblade til engangsbrug for at opretholde en høj hygiejne.

Når maskin- og remedielæren er på plads læres om beskæring af hård hud og ligtorne. Efter maskin- og remedielære er der gennemgang af skalpelskafter- og blade. Først gennemgås de forskellige blade og deres anvendelsesmuligheder til fjernelse af hård hud og ligtorne, og man øver påsætning og aftagning af de skarpe blade på sikker vis, samt øvrig håndtering af skalpelblade fx under affaldshåndtering.

Herefter øves beskæringsteknik på forskellige typer frugt, for at lære skalpelbladenes funktioner, opbygning og skarphed m.m., samt korrekt greb på skalpelskaftet, så der kan udføres en tryg og sikker scarification til fjernelse af hård hud og ligtorne. Efterfølgende vises der en fuld klinisk fodbehandling inklusive scarification, hvor den studerende ser de forskellige greb og beskæringsteknikker i praksis og får lov til at være med i selve fodbehandlingen ved fx. at mærke på callositeterne før og efter, øve greb osv., således at de studerende efterfølgende er i stand til at øve fodbehandling og beskæringsteknikker på seminardagen – alt sammen selvfølgelig under kyndig vejledning af underviseren. Undervisningen i hård hud og ligtorne foregår på små hold, så der er god tid til individuelle læringsbehov.

Overordnede læringselementer:

 • Den professionelle værktøjskasse
 • Maskiner
 • Tænger
 • Fræsere
 • Skalpeller, blade og skafter
 • Håndtering af skalpeller
 • Sikkerhed
 • Ergonomi
 • Arbejdsstillinger
 • Hygiejne
 • Professionel scarification
 • Scarification af callositet
 • Scarification af clavi
 • Håndtering af læsion
 • Klip og fræs af negle
 • Egne kompetencer og samarbejdspartnere

elev lærer fjernelse af hård hud med skalpel

Din underviser i hård hud og ligtorne

Din underviser hedder Ditte Louise Sidelmann Jensen. Ditte er uddannet Lægeeksamineret Klinisk Fodplejer på kvalifikationsniveau 5, som er Danmarks højeste kvalifikationsniveau på en fodbehandleruddannelse. Endvidere har hun lang erfaring med både fodplejefaget samt undervisning, hvor hun i 2017 bl.a. blev indstillet og nomineret til Politikens undervisningspris.

Pensum og opstart af kursus

fodpleje fra interesse til profession udgave 2 bog Du kan starte på kurset hver dag, da du starter med at gennemgå din teori som du læser fra eget hjem. Opstart af den praktiske undervisningsdag udbydes hele året hver 4 mdr., hvor du tilmelder dig den ønskede undervisningsdag indenfor din studieadgang.

For at du kan deltage i den praktiske undervisningsdag i hård hud og ligtorne på skolen, skal du have gennemført dit teoretiske online studie senest 3 uger før undervisningsdagen, så husk at tilmelde dig i god tid hvis du satser på en bestemt seminardato.

Du har i alt 6 måneder til at gennemføre kurset fra den dag du tilmelder dig, og straks din teori er gennemført, kan du tilmelde dig en ønsket seminardato inden for din kursusadgang. Datoerne du kan vælge imellem, finder du under “fakta”. 

Til det teoretiske og praktiske studie i hård hud og ligtorne skal du købe fagbogen “Fodpleje – fra interesse til profession” af Mille Mosegaard. Bogen kan købes som trykt bog hos Saxo.com eller som e-bog hos Innowell: e-bog

Hvad er blended e-learning/ blandet e-læring?

Dette kursus er opbygget som blended e-learning/ blandet e-læring, hvilket vil sige, at du læser al din teori i hård hud og ligtorne fra eget hjem (online) der efterfølges af en dags praktisk tilstedeværelsesundervisning fra kl. 8.15 – 16.15 på fodplejeskolen.

Du har adgang til dit teoretiske studie 24 timer i døgnet i 6 mdr. og kan således studere på det tidspunkt der passer bedst ind i dit vanlige arbejde. 

Flere spændende kurser

Hvis du har overvejet dette kursus, kan det måske også være at andre af vores kurser kunne interessere dig? Vi tilbyder blandt andet kursus i avanceret bøjlebehandling/orthonyxi samt diabetisk fodstatus og sårpleje.

Vil du gerne bevæge dig i en mere skønhed- og wellnessorienteret retning, kan det være at kurser som eksklusiv manicure og pedicure, Gele neglelak, hårfjerning med voks osv. kunne have din interesse.

Endvidere udbyder vi to forskellige uddannelser inden for fodpleje: Lægeeksamineret Fodbehandler og Lægeeksamineret Klinisk Fodplejer, der er niveauvurderet af Danmarks Akkreditereingsinstitution til kvalifikationsniveu 5.

Du er hjerteligt velkommen til at kontakte os i studievejledningen på telefon 98901080 mandag-torsdag 9-16 for at høre mere om vores kurser og uddannelser.

Vi glæder os rigtig meget til at byde dig velkommen til et rigtigt spændende kursus i hård hud og ligtorne.

studerende lærer hård hud og ligtorne 

Fakta


 • Kursus:

  Hård hud og ligtorne

 • Pris:

  Kursuspris: 6.995,-
  E-bog/pensum: fra 995,- ex. moms
  Betalingsmetode 1: Kontant: 4.995,- + 49,- i fakturagebyr.
  Betalingsmetode 2: Ratebetaling: udbetaling 1.000,- og fra 499,- pr. md. rentefrit i 12 mdr.
  Oprettelsesgebyr ved ratebetaling: 995,- og 49,- pr. faktura

 • Seminar datoer:

  03.05.21, 30.08.21, 10.01.22 eller 02.05.22
  Tilmelding senest 3 uger før startdato. Ved tilmelding tættere på startdato anbefales det at kontakte os for tompladser.

 • Varighed:

  Hjemmelæsning: 5-7 dage
  Dagskursus: 1 dag fra 8.15-16.15

 • Lektioner:

  28

 • Særlige fordele:

  - Hurtigt studieforløb
  - Start hver dag
  - Læs teorien hjemme og kun 1 dag på skole
  - Rentefri ratebetaling fra 332 pr. mdr.
  - Hurtig efteruddannelse til RAB-registrering